Vraag & antwoord

Waarom is Teva wereldwijd het meest toonaangevende farmaceutische bedrijf voor generieke geneesmiddelen?

Sinds de oprichting in 1901, en dus al meer dan een eeuw, streeft Teva Pharmaceutical Industries Ltd. naar hetzelfde doel: kwalitatief hoogstaande geneesmiddelen maken die toegankelijk zijn voor zo veel mogelijk mensen en patiënten ter wereld. De schaal van onze activiteiten, onze uitzonderlijke knowhow en ons grondige inzicht in de farmaceutische sector maken van ons de wereldleider in generieke geneesmiddelen. Teva brengt u als eerste de nieuwste ontwikkelingen, introduceert als eerste de meest geavanceerde doseringsvormen en voldoet als eerste aan de hoogste kwaliteitsnomen. En als eerste bieden wij de meest competitieve prijzen.

Zijn generieke geneesmiddelen veilig?

Een generisch geneesmiddel is bio-equivalent of biologisch vergelijkbaar met het originele innovatieve geneesmiddel en voldoet aan dezelfde kwaliteitsnormen. Het werkzame bestanddeel, de doseringsvorm en het gebruik van een generisch geneesmiddel zijn gelijkaardig aan die van een innovatief geneesmiddel. Generieke geneesmiddelen zijn in wezen hetzelfde als het oorspronkelijke medicijn, maar worden tegen een lagere prijs aangeboden.

Wat betekent bio-equivalentie?

Bio-equivalentie geeft aan dat twee producten in het menselijke lichaam een gelijkaardig gedragsprofiel hebben. Het actieve farmaceutische ingrediënt wordt in dezelfde mate en tegen dezelfde snelheid uit het spijsverteringskanaal in het bloed opgenomen. Bio-equivalentieonderzoek is verplicht en wordt uitgevoerd voor alle generieke geneesmiddelen om te garanderen dat ze doeltreffend en veilig zijn.

Hoe wordt de veiligheid van een generisch geneesmiddel gegarandeerd als het slechts bij een beperkt aantal patiënten getest is?

Het actieve farmaceutische ingrediënt (API) van het generieke geneesmiddel is identiek aan dat  van het innovatieve geneesmiddel, de zuiverheid is gelijkaardig en het wordt als bio-equivalent beschouwd. Daarom zijn de veiligheid en de doeltreffendheid ook vergelijkbaar.

Waarom zijn generieke geneesmiddelen goedkoper?

Fabrikanten van generieke middelen zijn niet verplicht om aanslepende en dure toxicologische en klinische studies uit te voeren. Daarom kunnen ze hun geneesmiddelen tegen een aanzienlijk lagere prijs aanbieden aan het grote publiek.

Heeft elk geneesmiddel een generisch equivalent?

Zolang een geneesmiddel beschermd is door een patent, is het onmogelijk om een generisch alternatief op de markt te brengen. Soms wordt een generieke versie goedgekeurd en ter beschikking gesteld in één of meerdere landen, maar niet in andere.

Intussen stijgt het belang van generieke middelen wel. Daarom worden nu vaak meerdere generieke versies van een innovatief geneesmiddel ontwikkeld op het moment dat het patent vervalt.

Toch is er in sommige gevallen geen generisch alternatief beschikbaar, zelfs als het patent niet meer geldig is. Dat kan bijvoorbeeld omdat de kosten te hoog zijn, omdat het geneesmiddel ontworpen was voor beperkt gebruik of omdat er complexe productieprocessen aan voorafgaan.

Ziet het generieke geneesmiddel er hetzelfde uit als het origineel?

Soms heeft de generieke versie van een geneesmiddel een andere kleur of vorm dan het innovatieve product, maar die wijzigingen hebben geen enkele invloed op de eigenschappen van het geneesmiddel.

Waarom hebben de generieke equivalenten een andere naam dan de originele geneesmiddelen?

Regelgevende instanties leggen generieke geneesmiddelen een andere naam op om verwarring te vermijden. Het generieke geneesmiddel wordt vaak vernoemd naar het API, terwijl de naam van een origineel geneesmiddel ook een marketingdoel heeft.

Wat zijn generieke geneesmiddelen?

Generieke geneesmiddelen bieden een therapeutisch alternatief voor innovatieve geneesmiddelen. Ze bevatten dezelfde actieve ingrediënten als de originele innovatieve geneesmiddelen, en ze zijn verkrijgbaar in dezelfde sterkte en doseringsvormen als het origineel.