• 1910 De funderingen

  Het bedrijf dat vandaag bekend is onder de naam Teva, werd in 1901 opgericht in Jeruzalem. In de begindagen was het een kleine zaak die geïmporteerde geneesmiddelen naar alle uithoeken van het land transporteerde met muildieren en kameelkaravanen. Het bedrijf werd genoemd naar zijn stichters: Salomon, Levin and Elstein Ltd.

 • 1930 Geboorte van de lokale farmaceutische industrie

  Tot de Europese immigranten die naar Palestina trokken, behoorden wetenschappers, chemici en technici die farmaceutische bedrijven uit de grond stampten. Ze werkten op kleine schaal en moesten afrekenen met logistieke en regelgevende uitdagingen.

  Toen de nazipartij in 1933 de macht greep, verminderde de toevoer van Duitse geneesmiddelen. Om dat tekort op te vangen, kochten Salomon, Levin and Elstein land in het Israëlische Petach Tikva en openden ze in 1935 een kleine geneesmiddelenfabriek onder de naam 'Assia'. Rond dezelfde tijd openden enkele nieuwe geneesmiddelenfabrieken de deuren: Zori in Tel Aviv, en Teva, opgericht door Dr. Gunter Friedlander, in Jeruzalem.

 • 1940 1950 Snelle groei van lokale geneesmiddelenmarkt

  1940s 1950s

  Tijdens WO II werden de kleine farmaceutische filialen de enige bron van geneesmiddelen voor de lokale markt, buurlanden en de Britse troepen in de regio.

  In 1951 was het gefuseerde bedrijf een van de eerste industriële bedrijven die kapitaal inzamelden via een introductie op de beurs van Tel Aviv.

  Na de oorlog trok de geneesmiddeleninvoer geleidelijk weer op gang en gingen de lokale fabrikanten op zoek naar nieuwe markten.

 • 1960 1970 Exploring global opportunities

  1960s 1970s

  De kleine fabrieken hadden het moeilijk om te overleven en besloten te fuseren om hun efficiëntie te verhogen. Assia en Zori zetten als eerste die stap. Eli Hurvitz , de schoonzoon van dhr. Solomon (en toekomstig CEO van Teva), leidde het gefuseerde bedrijf. Daarna werd Teva aangekocht.

  In 1976 leidde Eli Hurvitz de fusie van Assia, Zori en Teva. Zij vormden Teva (wat 'natuur' betekent in het Hebreeuws) Pharmaceutical Industries Ltd., het grootste lokale bedrijf in de gezondheidszorg. Eli Hurvitz was CEO van Teva tot zijn pensioen in 2002. Het bedrijf wilde zijn capaciteit op het gebied van onderzoek, ontwikkeling en marketing uitbreiden, en begon daarom kleinere farmaceutische firma's over te nemen.

 • 1980 Een decennium in het teken van groei

  1980

  Na de aanwinst van de plaatselijke geneesmiddelenfabrikant Ikapharm en API-fabrikant Plantex was het mogelijk om penicilline afzonderlijk van andere geneesmiddelen te produceren. Die scheiding was een absolute vereiste van de gezondheidsinstanties en maakte de weg vrij naar de Amerikaanse markt. Op die manier werd Teva een internationaal bedrijf.

  Tijdens dit decennium breidde Teva zijn activiteiten inzake medische apparatuur uit toen het 50% van Migada verwierf. Ook het marktaandeel in de VS werd steeds groter na partnerschappen met W.R. Grace en Lemmon.

  Toen het de lokale bedrijven Abic en Travenol overnam, werd Teva het grootste en meest succesvolle farmaceutische bedrijf van Israël en het paradepaardje van de Israëlische industrie.

 • 1990 Op weg naar een multinational

  1990

  Een agressieve fusie- en acquisitiestrategie in de VS en in Europa maakte van Teva een grote internationale speler. In de jaren 1990 opende Teva de prestigieuze API-fabriek Teva-Tech en lanceerde het bedrijf COPAXONE® , een nieuwe behandeling voor multiple sclerose (MS) en het resultaat van tien jaar intensieve O&O-innovatie.

 • 21ste Eeuw Op weg naar een multinational

  Teva bleef wereldwijd uitbreiden. Het werd het grootste farmaceutische bedrijf in generische geneesmiddelen en verwierf een plaats in de top 15 van grootste farmaceutische bedrijven ter wereld. Toen Eli Horovitz in 2002 bekendmaakte dat hij aftrad als CEO en President, werd Israel Makov aangesteld als zijn opvolger.

  Teva is internationaal sterk vertegenwoordigd met grote productie- en marketingafdelingen in Israël, Europa en de VS. Bovendien beschikt het over een internationaal netwerk van onderaannemingen, met onder meer Sicor, IVAX en Barr.

  In mei 2006 keurde de Amerikaanse FDA (Food and Drug Administration) AZILECT® goed (rasagilinetabletten), een geneesmiddel dat één keer per dag wordt ingenomen als behandeling voor de ziekte van Parkinson.

  In maart 2007 werd Shlomo Yanai President en CEO van Teva.

  In augustus 2010 nam Teva het Duitse Ratiopharm over, dat beschikte over een excellente basis op het gebied van biosimilars, generische merken en aanbestedingen. Dat kon Teva optimaal benutten, zodat het zijn marktaandeel in Europa aanzienlijk zag groeien.

  Teva nam ook Theramex over, de afdeling gezondheidszorg voor vrouwen van Merck KGaA met hoofdzetel in Europa. Die overname werd afgerond in januari 2011. Theramex geniet een sterk merkimago en staat voor kwaliteit. Met dit brede gamma beschikt Teva over een pijplijn van innovaties en voegt het vrouwelijke gezondheidszorg en gynaecologie toe aan zijn portfolio, dat in meer dan 50 landen verkocht wordt.

  De aandelen van Teva behoren ook vandaag nog tot de meest verhandelde aandelen op de beurs van Tel Aviv en de grootste Israëlische vertegenwoordigers op NASDAQ. De aandelen worden ook verhandeld op Seaq International in Londen en op de beurs van Frankfurt.

  Teva is uitgegroeid tot een wereldleider in de farmaceutische sector. We blijven groeien en verbeteren op weg naar een boeiende toekomst met nieuwe uitdagingen en schitterende prestaties.