Goede verpakking is van cruciaal belang. Patiënten gaan ommet hun dagelijkse medicatie, dus is het ontwerp echt belangrijk voor hen – niet alleen vanuit technische kant, maar ook door de manier waarop het eruit ziet. En we praten hier niet alleen over patiënten, we moeten nadenken over hun verzorgers, evenals gezondheidszorgverleners zoals apothekers, verpleegkundigen en artsen.

De doos is zoveel meer dan een doos. We doen veel onderzoek om vast te stellen wat mensen nodig hebben van de verpakking - er zijn emotionele behoeften en rationele behoeften. Mensen willen gerustgesteld worden dat ze een kwaliteitsproduct in hun hand hebben en dat betekent het zo ontwerpen dat het tot leven kan komen. Maar ze willen ook dat de informatie op de verpakking zo duidelijk als zwart en wit is. Een doos kan simpel lijken of klinken, maar je moet in veel details duiken om eenvoud te vinden en het goed te krijgen.

De verpakking gaat eerst en vooral over veiligheid. Je moet de cruciale informatie over de inhoud weergeven, maar niet op een manier die de verpakking zo druk maakt dat het moeilijk wordt om te lezen. De belangrijkste informatie moet gemakkelijk in een oogopslag te vinden zijn. We moeten ervoor zorgen dat de verpakking de taak om de medicatie in te nemen zo gemakkelijk mogelijk maakt voor iedereen die het inneemt.

Meet the Designer

Mensen willen er niet voortdurend aan herinnerd worden dat ze ziek zijn – dus een goede verpakking mag niet te klinisch lijken. Er zijn veel kleine dingen die je kunt doen – mensen reageren bijvoorbeeld anders op verschillende kleuren, dus als je een positieve kleur kiest, kan je mensen helpen zich beter te voelen. Tegelijkertijd mag het er niet uitzien als een snoepdoosje, hoewel het er goed uit moet zien.

Deze basisrichtlijnen zijn overal van toepassing, maar wanneer het aankomt op implementatie zijn er andere dingen die we moeten overwegen, zoals de lokale wet- en regelgeving. De truc is om een ontwerp te hebben dat flexibel genoeg is om aan die lokale behoeften te voldoen, terwijl we tegelijkertijd garanderen dat we de integriteit en voordelen van het algemene ontwerp behouden.

Mijn kantoor is in de buurt van Parijs, maar we zijn een echt wereldwijd team en we werken met succes samen met mensen uit veel landen. Natuurlijk besteed ik veel tijd aan de telefoon. We slagen erin dingen voor elkaar te krijgen door samen te werken, door ervoor te zorgen dat mensen begrijpen wat we doen. Na verloop van tijd hebben we een wederzijds vertrouwen en werkwijze opgebouwd, wat echt resultaten oplevert. Het is een echte teaminspanning, met samenwerking tussen TGO [Teva’s organisatie voor productie- en toeleveringsketen], mensen in regelgeving, de merkleads, het merkteam van het bedrijf, onze stuurgroep Verpakking, en meer - die vanaf de eerste dag betrokken zijn geweest.

Meet the Designer

Qua opleiding ben ik ook een muzikant. Ik ben een pianist en ik speel de viool, plus ik heb een doctoraat in moleculaire biologie, wat de reden is waarom ik belandde in de farmaceutische industrie! Toen ik jonger was, was ik helemaal niet zeker welk soort carrière ik wilde. Ik denk dat je uiteindelijk iets moet doen waardoor je je blij voelt, en je de energie geeft om door te gaan. Doorgaans is dat iets waar je goed in bent en waar je een passie voor hebt.

Ik houd van mijn huidige baan, omdat – zoals het maken van muziek – het creatief denken vereist om de beste oplossingen te produceren. Als je in de farmaceutische industrie werkt, kan het moeilijk zijn om je niche te vinden als je niet in de gewone categorieën past zoals onderzoek of financiën. Ik ben een van die mensen die niet echt een specialiteit hadden - tot nu toe.