Medicijnveiligheid en u

Word een goed geïnformeerde patiënt en een actieve deelnemer in uw gezondheidszorgplan

Geneesmiddelen kunnen u helpen bij het beheren met chronische aandoeningen, het vermijden van ziekten of het verminderen van symptomen die gepaard gaan met een ziekte. Door meer te weten te komen over het juiste en veilige gebruik van een geneesmiddel, de voordelen en mogelijke bijwerkingen ervan, kunt u een actieve deelnemer worden in gesprekken die uw medisch gezondheidszorgteam voert.

Hier volgen enkele tips om u te helpen een goed geïnformeerde patiënt te worden:

  • Vraag uw arts wat u van uw geneesmiddel kunt verwachten: Zoals welke bijwerkingen kunnen optreden, of er opvolgingstests of toezicht nodig zijn, en wanneer een verbetering verwacht kan worden
  • Lees het etiket en volg de instructies: Let op waarschuwingen over zowel belangrijke als kleine bijwerkingen. Let op instructies voor het mengen van geneesmiddelen en het vermijden van bepaalde activiteiten terwijl u ze gebruikt.
  • Ken uw geneesmiddel: Ken de namen en doseringen van alle geneesmiddelen die u neemt en de aandoeningen die ze behandelen.
  • Denk aan uw medische voorgeschiedenis: Informeer uw arts over eerdere allergieën, gevoeligheden of bijwerkingen die u ervaarde.
  • Volg de timing en doseringsinstructies op uw recept: Raadpleeg uw arts als u twijfels of zorgen hebt.
  • Houd de effecten van een geneesmiddel op uw lichaam en geest bij: Noteer eventuele wijzigingen en raadpleeg uw arts

Hebt u vragen?

Bekijk deze veelgestelde vragen over medicatie van de patiënt.

Deel dit artikel: