Skip to main content

Samenwerken om water te besparen

Getty Images / R_Tee

Water is het levenselixir: Hoe besparen we 200 miljoen liter water per jaar

Water is een kostbare grondstof over de hele wereld, waar India een van de zwaarst getroffen regio’s is. Een onderzoek van het ministerie van Waterbronnen van India meldt dat het land de ergste watercrisis in zijn geschiedenis heeft ervaren, waarbij elk jaar ongeveer 200.000 mensen stierven door een onvoldoende toegang tot schoon water 01.

Asif Khan heeft het zijn persoonlijke missie gemaakt om zoveel mogelijk water te besparen. “We moeten onthouden dat water het levenselixir is, maar over de hele wereld neemt het ondergrondse waterniveau snel af omwille van overexploitatie, zodat waterbehoud ieders verantwoordelijkheid wordt,” aldus Asif.

In zijn rol als Senior Manager van EHS (milieu, gezondheid en veiligheid) bij Teva India’s Gajraula-fabriek, is Khan het brein achter een aantal waterbesparende initiatieven. ”We stopten alle lekken en moedigden mensen aan om waar ze ook konden water te besparen, maar we keken naar wat we nog meer konden doen”, legt hij uit.

“Hier bij de Teva Active Pharmaceutical Ingredients (API) -fabriek te Gajraula Uttar Pradesh behandelen we het afvalwater - het water dat overblijft uit productieprocessen – en gebruiken het voor tuinieringsdoeleinden, voor onze bloemen en tuinen. We hebben hier koeltorens die veel rauw water nodig hebben (niet behandeld om bacteriën en andere verontreinigende stoffen te verwijderen), dus dachten we dat als we water dat we behandelden ook daarvoor konden gebruiken, dat een grote besparing zou zijn.”

Het voorstel was om behandeld afvalwater naar de polijstfabriek ter plaatse te zenden, waar water behandeld zou worden voor gebruik in de koeltorens van de locatie - gebruikt om machines op de juiste temperatuur te houden tijdens de productie. “Het voorstel ging naar het management van de locatie en werd vervolgens voorgesteld aan global management. We moesten bewijzen dat het water zou besparen en we zijn erin geslaagd om hen te overtuigen,” aldus Asif. 

Sinds het begin van 2016, toen in koeltorens gerecycled water werd gebruikt in plaats van rauw water, tot juni 2018, werd een indrukwekkende 185.717 kubieke meter (ongeveer 185 miljoen liter) water bespaard in de fabriek in Gajraula.

Asif was zeer opgetogen over de besparing en hij plant verdere verminderingen, vooral omdat zijn eigen prestatiedoelen elk jaar een vermindering van 10% in het watergebruik in de Teva Gajraula API-locatie omvatten.

Deze inspanningen omvatten het houden van trainingssessies voor werknemers en hun gezinnen over manieren waarop ze zowel op het werk als thuis water kunnen besparen. Asif en zijn team voeren ook constant toezicht uit op de locatie, zodat zelfs de kleinste lekken onmiddellijk worden hersteld.

Andere waterbesparende initiatieven omvatten de installatie van een regentonsysteem op de daken en het adopteren van natuurlijke zoetwatervijvers in nabijgelegen dorpen die door Teva Gajraula worden onderhouden en zullen toelaten dat het water terug in de aarde kan dringen.

Een van de grootste toekomstige besparingen van water zal echter voortkomen uit de vervanging van rauw water met gerecycleerd water voor de ter plaatse reiniging (Clean-In-Place, CIP) van apparatuur. “Ik stopte daar met alle gebruik van rauw water en vroeg degenen die verantwoordelijk zijn voor het schoonmaken om in plaats daarvan gerecycleerd water te gebruiken”, aldus Asif. “Het was een eenvoudige verandering, die ons zal helpen om in de toekomst meer water te besparen.”

Hij is dankbaar voor het management van de Teva-locatie dat zijn inspanningen voor duurzaamheid heeft ondersteund. “Ze moedigen ons altijd aan nieuwe dingen te doen die de natuur beschermen.”


Voetnoten

  1. Back to contents.

    India Ministry of Water Resources, Composite Water Resources Management, http://mowr.gov.in

Deel dit artikel: