Teva gebruikt nieuwe 2D-streepjescode in de strijd tegen de markt voor namaakgeneesmiddelen

De handel in namaakgeneesmiddelen wordt beschouwd als de grootste fraudemarkt ter wereld, waarbij elk jaar miljarden dollars in de handen van georganiseerde misdaadbendes terechtkomen. 01

Over de hele wereld doodt de markt voor namaakgeneesmiddelen duizenden mensen per jaar en brengt het veel meer mensen verlamd of lijdend aan ernstige gezondheidsproblemen als gevolg van het innemen van namaakproducten die mogelijk verontreinigd of verouderd zijn. 02

Meewerkend in de strijd tegen namaakgeneesmiddelen, heeft Teva een revolutionaire nieuwe 2D-streepjescode in gebruik genomen die het einde zou kunnen betekenen voor deze gevaarlijke namaakgeneesmiddelen. Teva heeft meer dan $ 100 miljoen uitgegeven aan het opstellen van een nieuwe serialisatietechniek om de authenticiteit van producten te waarborgen en een grotere gemoedsrust te geven aan zowel detailhandelaren als consumenten, en om illegale winst uit de handen van criminelen te houden.

De Wereldgezondheidsorganisatie (World Health Organization, WHO) schat dat inkomsten uit nagemaakte geneesmiddelen ongeveer $ 200 miljard bedragen, wat naar schatting 10-15 procent van de wereldwijde farmaceutische handel is 03. Ze kunnen op de zwarte markt en via het internet worden verkocht, en in sommige gevallen werden er zelfs namaakgeneesmiddelen gegeven aan patiënten die hun recept kwamen ophalen.

Aangezien het gebruik van deze nepgeneesmiddelen wereldwijd stijgt, heeft Teva het nog moeilijker gemaakt om haar geneesmiddelen na te maken door deze 2D-streepjescode, met een bijbehorend wereldwijd volgidentificatienummer, op 326 verpakkingslijnen aan te brengen. Teva werkte samen met programmamanager Galit Meyran, die het serialisatieproject sinds 2015 leidt, aan het plannen hoe het best de nieuwe streepjescodes in te voeren.

Meyran gelooft dat de streepjescode patiënten vertrouwen kan geven in de producten die ze innemen. “Het gaat om een kleine streepjescode die een enorme impact heeft op de gezondheid van onze patiënt en die voldoet aan onze merkbelofte. De consument kan bevestigen dat ze een authentiek product hebben en dat niemand probeert om hen een vervalst geneesmiddel te verkopen.”

De farmaceutische industrie heeft al lange tijd de nadruk gelegd op opvolgbaarheid in de strijd tegen namaak, maar dit heeft criminelen er niet van weerhouden namaakgeneesmiddelen te produceren en met succes te verkopen. Vervalsers hebben alle soorten geneesmiddelen nagemaakt, van AIDS-medicatie tot anti-malariatabletten, waarbij naar schatting 1 op de 10 medische producten in landen met lage en middelmatige inkomens onder de normen valt of vervalst is, volgens de WHO 04.

Meyran, die met honderden werknemers in 38 Teva-vestigingen wereldwijd samenwerkte om het project tot voltooiing te brengen, voegde hieraan toe: “Bij Teva stoppen we niet bij de productie van het product en het op de markt brengen ervan. We nemen elke maatregel om ervoor te zorgen dat patiënten en apothekers kunnen controleren dat het geneesmiddel dat ze vasthouden een authentiek Teva-geneesmiddel is.”

In de afgelopen jaren heeft Teva samengewerkt met overheden en douaneautoriteiten over de hele wereld om te trachten de levering van namaakgeneesmiddelen in te perken. In 2013 hielp Teva een geraffineerde vervalsingsoperatie te ontmaskeren nadat een patiënt in Duitsland spelfouten had gevonden op een pakje geneesmiddel en contact had opgenomen met het bedrijf. Als reactie kocht Teva een deel van dit verdachte product om in eigen laboratoria te testen en ontdekte dat, hoewel het geneesmiddel echte farmaceutische ingrediënten bevatte, deze niet door hen geproduceerd waren, zoals het product had geclaimd.

Om de toenemende dreiging van namaakgeneesmiddelen te bestrijden en de veranderingen in de regelgeving aan te pakken, zal Teva de verpakking aanpassen voor miljarden tabletten en capsules die elk jaar worden geproduceerd om de nieuwe streepjescode op te nemen. Binnen Teva is dit de eerste keer dat een project in zo’n breed scala aan afdelingen werd uitgevoerd, en werkt samen met zowel wereldwijde als lokale teams over de hele wereld.

Meyran, een voormalige IT Risk Officer die reeds zes jaar bij Teva werkt, voegde hieraan toe dat het project het resultaat is van jarenlange samenwerking tussen tientallen afdelingen. “Dit project betrof een echt wereldwijd team, waaronder artwork, inkoop, toeleveringsketen, verpakking en veel wereldwijde managers,” vertelde ze.

“Dit is een belangrijk wereldwijd programma voor het bedrijf dat elk gebied van ons bedrijf zal beïnvloeden. Het is een geweldige prestatie om zoveel verschillende afdelingen hun kennis te zien delen.
“Net als een filharmonisch orkest moeten alle verschillende muzikanten in coördinatie en met perfecte precisie samenwerken zodat het stuk duidelijk en goed klinkt,” voegde ze toe. “Het was uitdagend, maar ik ben trots op het team dat dit heeft samengebracht.”

In het verleden was het gebruik van namaakgeneesmiddelen niet wijdverspreid in geïndustrialiseerde landen zoals de VS of West-Europa, hoewel er een wereldwijde toename te zien was in voorbeelden van namaakgeneesmiddelen aangezien veel consumenten nu het internet gebruiken om goedkope geneeskunde te kopen. De WHO schat dat in Afrika en in sommige delen van Azië en Latijns-Amerika het aandeel namaakgeneesmiddelen 20-30 procent van de markt kan bereiken 05. Vaak treft de verkoop van namaakgeneesmiddelen negatief de mensen die in de derde wereld wonen, en de verkoop van deze geneesmiddelen werd ook ontdekt in de zeer gereguleerde markten in de VS en de EU.

Om de immense schade te bestrijden die veroorzaakt wordt door het gebruik van namaakgeneesmiddelen, introduceerden de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) en de Europese Unie (EU) plannen om te verzekeren dat elke afsluitbare eenheid geserialiseerd wordt. De Russische Federatie is ook van plan vergelijkbare verordening in te voeren in januari 2020.


Voetnoten

  1. Back to contents.
  2. Back to contents.
  3. Back to contents.
  4. Back to contents.
  5. Back to contents.

Deel dit artikel: